Idag 1:a april är det exakt ett år sedan den omtalade Ipredlagen infördes. Aftonbladet skriver idag att lagen inte har lett till en enda fällande dom som inte är överklagad.

Vad har hänt sedan ett år tillbaka då? Tydligen så har försäljningen av både film och musik ökat och fler har börjat gå över till lagliga alternativ, till exempel Spotify.

Det finns just nu två mål som väntar på sitt avgörande enligt Aftonbladet:

1. Telia Sonera – I augusti förra året fick ett antal filmbolag rätt i tingsrätten mot Telia Sonera. Bolaget ålades att lämna ut uppgifter om en av sina kunder: fildelningssajten Swetorrents. Telia Sonera överklagade domen och Svea hovrätt meddelade i februari att den kommer ta upp fallet.

2. Ephone – Fem ljudboksförlag har krävt att internetleverantören Ephone lämnar ut uppgifter om en av sina kunder, som misstänks göra tusentals ljudböcker tillgängliga för allmänheten. Förlagen fick rätt i tingsrätten men hovrätten dömde emot. Målet väntar nu på avgörande i Högsta domstolen.

Det finns även andra företag som tjänar på Ipred, exempelvis anonymiseringstjänster som har ökat och säljer som smör samtidigt som det försvårar för de som ”jagar”.

Laddar du fortfarande ned filmer eller musik utan att betala? Vad tycker du om Ipredlagen?

[tags]ipred, ipredlagen, politik, ladda ned, torrent, intressant?[/tags]