Robbster.se

Facebook Timeline är här – Lunarstorm nästa

Det har snackats om det under hela hösten, Facebook ska göra om systemet för hur profiler visas och hanteras. Vissa personer i Sverige har redan det som beta-funktion men nu har Facebook börjat lansera funktionen utan beta i flera länder runt om i världen.

Facebook Timeline, eller Facebook Tidslinjen som det kallas i Sverige, har grundtanken att man ska på sin profil berätta om sitt liv i en tidslinje. Man ska bland annat lägga upp bilder från att jag föddes till nu. Facebook har ju ofta handlat om att man lägger upp sitt liv ut på internet, nu önskar Facebook alltså att medlemmarna tar steget ännu längre med en bakgrundshistoria istället för bara dagsaktuella statusuppdateringar. Ingen dum tanke, kanske kommer Facebook passa ännu fler efter det här. Ens t.ex. mormor kanske uppskattar en tidslinje mer än fåniga statusuppdateringar.

Men Lunarstorm är snart inte en dum idé längre, fastän tjänsten är nedsläckt. Sanningen är att Facebook tar efter Lunarstorm. Jag minns när Lunarstorm lanserades, allt var så trevligt och stiligt. Det var begränsat, men en populär tjänst för allmänheten bör vara viss begränsat. Man ska kunna göra en viss sak och det är troligtvis pga. denna ”nyckelsak” man anslöt från första början. Till höger bjuder vi på Lunarstorms gamla klassiska logotyp.

Lunarstorms antal medlemmar ökade snabbt, företaget växte och man började bygga massor av nya funktioner. Man gled längre och längre ifrån ”nyckelsaken”. Alla kunde spamma klotterplanket, nya funktioner döptes till ord som ”Wzup” och man kunde designa om sin profil fullständigt. Det var inte vanliga Lunarstorm längre, medlemmarna började förstå det och flydde sakta men säkert till en ny trevlig och stilig tjänst – nämligen Facebook.

Vad har det här med Facebook Timeline att göra kanske du undrar. Jo, Facebooks önskemål om en tidslinje av ens liv är egentligen bara ett önskemål. Med de nya funktionerna för att omforma profilen så kan du göra en hel del annat istället och de som fått Facebook Timeline sitter nu och anpassar profilen för fulla muggar – bara för att det går. Att man ska ladda upp barnbilder struntar vi i. Nu när ens profil kan se unik ut ska den göra det.

Lunarstorm gjorde precis det här. Man började öppna upp vissa delar av profilen och medlemmarna gick nästan förbi alla tillåtna medel för att få profilen ännu mer unik. Tillslut tillät Lunarstorm HTML och det överallt.

Tyckte redan då att det var domedagen för Lunarstorm, tänkte inte bara på att domedagen skulle bli lång och utdragen.

Men det finns en skillnad och det är att Facebook tar tid på sig. Visst har det tillkommit förändringar även hos Facebook på senaste men i långa loppet är grundfunktionerna – anledningen till att man är medlem – fortfarande kvar i nästan helt samma form. Frågan är bara hur länge till.

Vad tycker du om Facebooks framfart och vad skulle du vilja se att Facebook gjorde för att bli ännu bättre för just dig?

Exempel på hur profilen kan se ut:

Kategorier: Social media

Com Hem släpper ny YouTube-reklamfilm » « Så här såg världens första bärbara dator ut

6 Kommentarer

  1. Jag tycker lite att Facebook börjar tappa greppet. Deras ständiga kamp om att utöka med nya tjänster istället för att få dom befintliga att fungera klockrent. Det är lite irriterande…

  2. Intressant inlägg. Alla communitys dör förr eller senare och din teori om varför är trovärdig.
    Jag har ofta sagt att Facebook i slutändan kommer att falla på den paranoia som till slut brukar uppstå hos användarna. Det blir för mycket av insynen och till slut märker man när man ska sova på natten att någonting inte känns bra. Eller att man inte längre kan göra vissa saker på FB p.g.a. vissa personer. Visst, det finns spärrar man kan sätta men det är jobbigt och funkar inte alltid som man hade tänkt sig.

    • Intressant inlägg. Har aldrig tänkt från den synvinkeln, men det är nog inte omöjligt att det blir som du skriver. Facebook arbetar faktiskt redan i motvind då alla säger att man ska vara försiktig med uppgifter på nätet – Facebook får oss istället att blotta totalt.

    • Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great website.

  3. Intressant inlägg. Tycker dock att Facebook funktioner är mer genomarbetade än de som fanns på Lunarstorm. Tror dock att som några säger att de ska passa sig för att göra för mycket uppdateringar innan allt fungerar klockrent. Har aldrig hört någon som klagar för att det inte kommer uppdateringar….

  4. Intressant inlägg, vi får se om du har rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Copyright © 2024 Robbster.se

Temacred: Anders NorenUpp ↑