Säkra betalsätt

Säkra betalsätt

En ny undersökning som Sifo gjort visar att fler än en femtedel tycker att betala med kort via internet känns osäkert.

Jag förstår osäkerheten och jag är själv osäker så jag brukar titta väldigt noggrant vad det är för ställe jag eventuellt kommer att handla ifrån. Jag känner efter om det känns seriöst, om det finns kontaktinformation, kanske någon bild på personal eller företaget, kolla hur länge företaget funnits med hjälp av allabolag.se osv. Men när det väl kommer till att jag står i kassan och ska välja betalsätt så är jag tillräcklig säker för att handla oavsett val av betalsätt.

Om jag skall välja så blir det helst kortbetalning eller direktbetalning (genom internetbank). Kortbetalning för att kortet oftast ligger i närheten och direktbetalning för att jag troligtvis samtidigt vill se en översikt av min ekonomi. Direktbetalning är däremot inte det säkraste betalsättet, kan ses som förskottsbetalning och innebär inte alls lika bra garantier som kortbetalning.

Att betala med faktura känns ibland lite för enkelt vilket egentligen är fantastiskt för mig som handlar. Men risken att jag gör ett spontanköp eller rent ut sagt dåligt beslut ekonomiskt är mycket större med faktura därför att jag inte behöver betala på en gång. Det enda jag behöver är mitt personnummer.

Kortbetalning är bland det säkraste betalsättet som finns. Med kreditkort har man oftast väldigt bra garantier och om man skulle råka ut för ett bedrägeri med att man inte får varan så brukar kreditkortsföretaget ersätta summan.

Det finns även andra sätt att säkra upp sig på, om man till exempel begränsar en viss tillgänglig summa med hjälp av olika vertyg, som Swedbanks e-kort. Det är ett virtuellt kort som skapas direkt via webbläsaren där man själv väljer summan och hur giltighetstiden. Om kortinformation skulle bli stulen skulle inte detta detta göra någon skada.

Om du fritt fick välja, vilket betalsätt är din favorit och varför?

[tags]e-handel, betalsätt, kortbetalning, nätbetalning, intressant? Pusha? [/tags]