Robbster.se

Gamla tv-klassiker snart ute på internet

SVT Play är minst sagt en fantastisk tjänst. Men ibland märker man av att vissa TV-favoriter försvinner med tiden eller inte går att hittas i överhuvudtaget. Det som sätter skeppar i hjulet är oftast upphovsrätten.

Med alla som är inblandade i ett TV-inslag, musiker, producenter, skådespelare och många fler så är det inte alltid rättsligt enkelt att visa upp gammalt material för allmänheten.

Nu går vi mot ljusare tider då regeringen är på väg att få igenom en ny lag som innebär att SVT ska kunna teckna ett kollektiv avtal med olika organisationer. Så att alla inblandade (skådespelare, producenter m.m) på ett enklare sätt kan få ersättning.

DN frågar SVT om de nya reglerna på plats den 1 april kanske vi kan klicka oss igenom gamla avsnitt av Hylands Hörna? – Ja, det är möjligt. Vi har just startat förhandlingar med Copyswede, berättar Birgitta Adamsson, bolagsjurist på SVT.

[tags]SVT, public service, ny lag, regeringen, Hylands Hörna, Måndagsbörsen, intressant?[/tags]

Kategorier: Internet

31,3 miljoner sökningar på en dag » « Så här fixar du att Spotify shufflar på riktigt

1 Kommentar

  1. Vad gäller nyare produktioner är ju inte upphovsrätten i sig problemet, utan SVT:s betalningsvilja. De betalar helt enkelt inte de medverkande för rättigheter för längre perioder. Det är ju så att som artist, musiker, fotograf, regissör eller vad du nu arbetar som, så får du inte hela lönen på en gång i det här landet. Istället får du ett förskott och sedan får du lita på att det kommer in fler ersättningar senare. Om programmet bara ligger 30 dagar på SVT Play, kan man alltså sluta sig till att de medverkande bara fått förskottet, dvs minimilön. Om det ligger längre, har de fått bättre betalt.

    Gamla program kan dock vara krångliga i sammanhanget, precis som artikeln beskriver. Alla medverkande går kanske inte att få tag på så himla lätt. Det är klart att SVT kan anställa horder av folk att leta rätt på dem, men istället har man löst det så att de själva får samla sig genom sina egna organisationer. Dessa organisationer har gått ihop i Copyswede, som tar in betalningen och fördelar den på de medverkande.

    Den typen av lösning, avtalslicens som det heter, finns sedan tv:s begynnelse, just för att det är så många medverkande. Nu kommer den alltså också att gälla för SVT:s gamla material, vilket är toppen. Jag gissar att upphovsmännen bara har gått och väntat på att Copyswede ska få rätt att fixa det här, eftersom upphovsmännen säkert gärna ser att programmen används. Dessutom får de ju inget betalt alls när kulturskatterna bara ligger och dammar i arkiv.

    Avtalslicens – toppen! Bra för alla parter. Lättare att tillgängliggöra kulturskatterna. Och Copyswede får fylla en funktion som är positivt laddad istället för att bara förknippas med privatkopieringsersättningen, som är en helt annan potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Copyright © 2024 Robbster.se

Temacred: Anders NorenUpp ↑