En del av en sökning med Wolfram AlphaSökmotorer har en stor betydelse för våran internetnärvaro. Vi använder en sökmotor för nästan allt, allt från att hitta en produkt till att hitta vad folk tycker om ett hotell i London. Även om att internet aldrig står stilla och många branscher består så har sökmotorerna klarat sig någorlunda ifrån press om nyutveckling. Det betyder inte att det inte görs något men det kanske inte är synligt för oss vanliga surfare. Många sökmotorer har genomgått en del förbättringar, bland annat med navigering och utseende men själva tekniken är i grund och botten ungefär samma som för 10 år sedan.

IDG har gjort en bra artikel där man går igenom framtidens sökmotorer. Det går ut på att börja ställa sökmotorn frågor, hur många kilometer är det emellan två städer? Vilken tidpunkt stänger The Fat Duck (anm: en av världens bästa restaurang i England) på söndag? Redan nu kan Google svara på frågor, till exempel vad är 20 MB i KB, när spelar FC Barcelona nästa gång osv.

Framtidens sökmotorer kommer alltså att ge dig mer exakt information på färre sökningar. Nästa steg blir, enligt Magnus Sahlgren på Sics, mer personliga sökningar. Då har söksystemen inte bara lärt sig förstå vad du säger, utan vad just du är intresserad av.

Wolfram Alpha, Google Squared, Microsoft Bing och IBM:s Watson tar alla nya grepp på informationssökning. Men steget efter dessa tjänster blir ännu djupare sökningar, där sökmotorn inte bara hämtar ett dokument eller svarar på en fråga, utan bevakar ett ämne mer långsiktigt – bara för dig, berättar IDG vidare i artikeln.

Vill du redan idag testa framtidens sökmotorer?

Jag rekommenderar sökmotorerna Wolfram Alpha och Google Squared. Båda är under utveckling men går utmärkt att testa redan idag. Testa till exempel att skriva i tre olika namn för att få en jämförelse av dessa, skriv ”Albert Einstein, Paul Dirac, Richard Feynman”. Vad får du för resultat och är du nöjd med svaret?

[tags]Wolfram Alpha, Google Squared, Google, sökmotor, intressant? Pusha? [/tags]