Bild av hur Ubuntu 9.10 beta ser ut

Imorgon släpps nya versionen av populära och kostnadsfria operativsystemet Ubuntu som baseras på linux. Version heter Ubuntu 9.10, även kallat Karmic Koala.

Ubuntu är ett komplett operativsystem där du utan några problem kan köra andra kostnadsfria program, bland annat OpenOffice.org, Firefox och Pidgin. Det finns ett program för nästan allt – musik, film, bildredigering. Allting är kostnadsfritt. Det finns totalt cirka 20.000 program att ladda ned med bara några musklick.

IDG har pratat med Anders Lindbäck, styrelseordförande i Svenska Linuxföreningen och han menar att nya versionen handlar om en rejäl uppryckning.

– Det första man märker med Karmic Koala är att uppstarten av systemet går snabbare och med senaste Linuxkärnan märks klara förbättringar kring grafiken, speciellt för Intel-baserade system, säger Anders Lindbäck.

Ubuntu 9.10 kommer du kunna ladda ned ifrån Ubuntu Sverige från och med 29 oktober och om du önskar gå på premiär så sker detta klockan 19:00 imorgon i flera städer runt om i Sverige.

[tags]Ubuntu 9.10, linux, intressant? Pusha?[/tags]